Reliweb Curaçao

Click here to edit subtitle

 

Het Jodendom

Al gauw nadat de Nederlanders op het eiland gekomen waren, kwamen ook de joden. Ze kwamen rechtstreeks uit Brazilie, dat weer door de Portugezen op de Nederlanders veroverd was of ze kwamen uit Spanje en Portugal, vaak via Amsterdam. Er zijn twee synagogen in Willemstad: een in Punda en een in Mahaai. Die in Punda is de oudste nog functionerende synagoge op het Westelijk halfrond. Zij is liberaal. De leden zijn Sefardische joden. De gemeente werd in 1651 opgericht. De synagoge van deze Nederlands-Portugese gemeente werd gebouwd door Pieter Roggenburg en werd  in 1732 op de eerste dag van het joodse Paasfeest ingewijd. Aan de binnenkant is zij sfeervol ingericht, met zand op de vloer, mooie kroonluchters en veel mahoniehouten voorwerpen, waaronder een mooie preekstoel. Bij de synagoge is het Joods cultureel historisch museum gevestigd. Daarin kan men voorwerpen zien, die te maken hebben met de joodse cultuur en geschiedenis op het eiland.  Het is open van ma t/m vr 9.00-16.30 uur. Tel. 461-1633. E-mail: [email protected]. De synagoge in Mahaai is gesticht door Joden uit Oost-Europa. Zij is orthodox. De leden zijn Asjkenazische joden. Het gebouw is van recente datum. Er was nog een derde synagoge, gevestigd in de "Tempel" bij het Wilhelminaplein. Daar kwamen de reformjoden bijeen. Deze synagoge is later gefuseerd met die in Punda. In de "Tempel" huist nu het Openbaar Ministerie.

Adressen synagogen:

Mikve Israel-Emanuel, Hanchi di Snoa 29, tel. 461-1067. Voorzanger (chazan): Avery Tracht. E-mail: [email protected] of [email protected]. Website: www.snoa.com. Diensten: vr. 18.30 uur (Kabbalat), za 10.00 uur (Shacharit).

Shaarei Tsedek, Magdalenaweg 37, Mahaai, tel.510-5900, 670-7603. Website: www.shaareitsedekcuracao.com. E-mail: [email protected]. Diensten: vr 19.00 uur, za 8.00 uur en 17.30 uur. Rabbi: Ariel Yeshurun. 


Joodse feest- en gedenkdagen

22 januari Nieuwjaar voor de bomen

21-22 maart Poerimfeest (Lotenfeest)

20-26 april Pesach (Paasfeest)

8 mei Jom Ha'atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag)

9 juni Sjawoe'ot (Wekenfeest)

10 augustus Verwoesting van de Tempel

30 september/1 oktober Rosj Hasjana (Nieuwjaar)

9 oktober Jom Kippoer (Grote Verzoendag)

14-20 oktober Soekot (Loofhuttenfeest)

21 oktober Sjemienie Atséret (Slotfeest)

22 oktober Simchat Tora (Vreugde der Wet)

22-29 december Chanoeka (Inwijdingsfeest)

De zaken van joodse eigenaren zijn op deze feestdagen veelal gesloten.


Foto's:

synagoge Punda

interieur synagoge Punda

museum synagoge Punda

de Tempel, Hendrikplein, Punda

synagoge Mahaai